یائسگی چیست؟ مهم ترین راه برای درک یائسگی این است که یک شبه روی نمی دهد. بدین معنی که برای بیش تر خانم ها، این یک روند تدریجی است که طی چندین سال اتفاق می افتد.

یائسگی مرحله ای از زندگی است که قاعدگی حداقل به مدت 12 ماه متوقف می شود، پس از یائسگی زنان قدرت باروری و بارداری خود را از دست می دهند.

در حالی که بسیاری از خانم ها ممکن است هنگام گذراندن مراحل یائسگی مشکل کمی داشته باشند و یا هیچ مشکلی را تجربه نکنند، دیگران ممکن است ناراحتی متوسط تا شدید داشته و حتی برای کاهش علائم خود به درمان نیاز پیدا کنند.

یائسگی چیست؟

حال بیایید علمی تر به این موضوع نگاه کنیم، یائسگی یک بیماری نیست و در حقیقت قسمتی از روند پیری در زنان می باشد. تولید مثل در واقع از پیش از هنگام تولد روند پیری را شروع می کند و با گذشت زمان تخمدان ها فولیکول ها و تخمک ها (تخمک ها) را از دست می دهند.

به همین دلیل نمی توان سن دقیقی را برای یائسگی انتخاب کرد. اگرچه میانگین سن یائسگی 52 سال گزارش شده است، اما محدوده سنی شناخته شده حدود 40-58 سال می باشد.

سرعت پیر شدن تخمدان ها و در نهایت یائسگی تحت تأثیر ژنتیک و محیط قرار دارد.

زمان علائم یائسگی

هر زنی یائسگی را متفاوت تجربه می کند. برخی از زنان ممکن است علائم یائسگی بسیار شدیدی داشته باشند، در حالی که زنان دیگر به مشکلی بر نمی خورند، با این حال، برخی از علائم یائسگی قابل پیش بینی وجود دارد که معمولاً در بیشتر زنان مشاهده می شود.

علائم یائسگی تا کی ادامه دارد؟ به طور متوسط، بیشتر علائم حدود 4 سال بعد از آخرین قاعدگی شما ادامه می یابد. با این حال، از هر 10 زن، حدودا یک نفر این علائم را تا 12 سال تجربه می کند.

اگر یائسگی را به طور ناگهانی و نه به تدریج تجربه کنید، علائم شما ممکن است بدتر شود و این می تواند علائم بیماری و حتی سرطان باشد.

گرگرفتگی از علائم یائسگی است

گاهی اوقات گرگرفتگی با اضطراب یا تپش قلب همراه است. این شرایط معمولا یک تا پنج دقیقه طول می کشد و بیشتر خانم ها حداقل یک بار در روز این حالت را تجربه می کنند.

خشکی واژن از نشانه های یائسگی است

این مشکل به دلیل کمبود استروژن ایجاد می شود. در این حالت دیواره های واژن حجم و رطوبت خود را از دست می دهند و نازک و خشک می گردند. این می تواند منجر به رابطه جنسی دردناک، افزایش عفونت و ناراحتی مزمن واژن شود.

اختلالات خواب از علائم یائسگی است

 این اختلال به دلیل به گرگرفتگی، بی خوابی، استرس یا افسردگی ایجاد می شود.

افزایش وزن از علایم یائسگی است

کاهش استروژن باعث انتقال توزیع چربی به دور کمر می شود این نوع افزایش وزن با افزایش بیماری های قلبی عروقی همراه است.

نوسانات خلقی از نشانه های یائسگی است

در این شرایط فرد به طور ناگهانی احساس اضطراب یا افسردگی پیدا می کند. این امر به ویژه برای زنانی که قبلاً دچار اختلالاتی مانند افسردگی پس از زایمان یا اختلالات خلقی قبل از قاعدگی بوده اند، روی می دهد.

سردرد از علائم یائسگی است

برای برخی از زنان، سردردهای میگرنی ممکن است در ابتدای دوران یائسگی ظاهر شود. این امر تعجب آور نیست زیرا کم خوابی و تغییرات هورمونی مغز را تحت تاثیر قرار می دهد.

زمان علائم یائسگی

علل یائسگی

یائسگی طبیعی

این شایعترین نوع یائسگی می باشد و معمولا حدود سن 52 رخ می دهد و درمورد آن توضیحات کامل داده شده است.

مشاوره تحصیلی کسی که از درس خوندن پیشمون شده و می خواهد درست انتخاب رشته کنه

یائسگی زودرس

این یائسگی معمولا پیش از 40 سالگی اتفاق می افتد.

برخلاف یائسگی طبیعی، یائسگی زودرس غیر طبیعی بوده. این بیماری اغلب با سایر اختلالات خود ایمنی همراه است و فرد را در معرض افزایش خطر پوکی استخوان قرار می دهد.

اگر کمتر از 40 سال دارید و فکر می کنید یائسگی زودرس را تجربه می کنید، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

یائسگی القایی

این مشکل زمانی رخ می دهد که که تخمدان ها به دلایل پزشکی مانند سرطان رحم یا آندومتریوز ( یا بیماری های زنانه) با عمل جراحی برداشته شود.

به خاطر داشته باشید که یائسگی قابل برگشت نیست و هنگامی که تخمدان ها تولید هورمون را متوقف کنند، دیگر پریود نمی شوید.

یائسگی زودرس چیست؟ | علائم یائسگی پیش از موعد

یائسگی زودرس 1٪ از زنان زیر سن 40 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. تنها تفاوت بین یائسگی طبیعی و یائسگی زودرس زمان آن است. علائم آن نیز با علائم افسردگی طبیعی متفاوت نیست و شامل موارد زیر می باشد:

  • گرگرفتگی
  • تعریق شبانه
  • اختلالات خواب
  • خشکی واژینال
  • پریودهای نامنظم
  • بی اختیاری ادرار
  • مشکل در تمرکز
  • کاهش تراکم استخوان

عوامل تشدید کننده یائسگی زودرس

زمان پریودهای اولیه

اگر پریودهای اولیه فرد پیش از 11 سالگی شروع شود، ممکن است یائسگی زودرس را تجربه کند.

ژنتیک

در برخی از موارد، یائسگی تحت تاثیر ژنتیک و وراثت نیز قرار می گیرد، به طور مثال اگر مادر شما یائسگی زودرس را تجربه کرده باشد، احتمال دارد که شما هم به این امر دچار شوید.

سیگار

تحقیقات نشان می دهد که مصرف سیگار باعث یائسگی زودرس می شود. محققان دلایل دقیق این امر را نمی دانند، اما تصور می شود که مصرف سیگار سلول های تخمدان را از بین می برد.

صرع

صرع نوعی اختلال در مغز می باشد. تحقیقات نشان می دهد که زنان مبتلا به صرع بیش تر در خطر نارسایی زودرس تخمدان قرار دارند که در نهایت ممکن است منجر به به یائسگی زودرس شود.

بی خوابی در دوران یائسگی

سطح هورمون ها، مسائل بهداشتی، سبک زندگی و عوامل استرس زا همگی در کیفیت خواب افراد نقش دارند.

پس از 40 سالگی ( گاهی اوقات قبل از آن) فرد ممکن است به دلیل کاهش سطح هورمون ها در خوابیدن مشکل پیدا کند. علاوه بر این، گرگرفتگی، تعریق شبانه، مشکلات تیروئید، درد و مشکلات تنفسی نیز در این امر نقش دارند.

برای بهبود این مشکل باید با متخصص و پزشک مشورت کنید اما راه های زیر نیز می تواند مقداری به بهبود حال شما کمک کند:

  • اتاق خواب خود را خنک نگه دارید.
  • لباس خنک بپوشید.
  • در طول روز تنفس عمیق را تمرین کنید.
  • بهداشت را رعایت کنید.
  • حداقل دو ساعت پیش از خواب غذا نخورید.
  • تلویزیون را از اتاق خواب خارج کنید.
  • اتاق را تاریک نگه دارید.
  • در طول روز حتما ورزش کنید و در بیرون از خانه قدم بزنید.

افسردگی در دوران یائسگی

در زمان یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی افراد بیش تر در معرض افسردگی قرار می گیرند، به خصوص اگر سابقه افسردگی داشته یا تغییرات خاصی را در محیط اطراف خود تجربه کنند.

از دست دادن عملکرد و نیروی جوانی نیز در ایجاد این افسردگی تاثیر گذار است، در این شرایط فرد متوجه می شود که دیگر انرژی سابق را ندارد و همین امر در شدت افسردگی تاثیر می گذارد.

از علائم افسردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • غم و افسردگی
  • از دست دادن علاقه به چیزهایی که زمانی لذت بخش بودند
  • بی قراری
  • مشکلات خواب
  • تغییر در اشتها یا وزن
  • عدم تمرکز
  • خستگی
  • احساس گناه
  • احساس بی ارزشی
  • احساس ناامیدی
  • احساس درماندگی
  • فکر در مورئ خودکشی

مشکلات واژن در دوران یائسگی

خشکی واژن برای برخی از خانم ها اولین نشانه یائسگی است. این امر می تواند مقاربت را بسیار دردناک سازد، زیرا دیواره های واژن نازک و آسیب پذیر می گردند.

علاوه بر خارش و خشکی واژن، زنان ممکن است عفونت ادراری مکرر یا  حتی بی اختیاری ادرار را تجربه کنند، زیرا پوشش سطحی دستگاه ادراری نیز به دلیل کاهش استروژن نازک می شود.

در حالی که اکثر علائم در دوران یائسگی با گذشت زمان بهتر می شوند، متأسفانه خشکی واژن با افزایش سن بدتر می شود.

اما خبر خوب این است که راه های زیادی برای مقابله با این مشکلات وجود دارد که باید از دکتر خود در مورد آن ها بپرسید و بهترین راه را انتخاب کنید.

تغییر در ظاهر در دوران یائسگی

بسیاری از علائم و نشانه های ظاهری ممکن است همزمان با یائسگی ایجاد شوند که به احتمال زیاد ناشی از تغییرات هورمونی می باشند، از این موارد می توان به مشکلات زیر اشاره کرد:

  • ریزش مو
  • پیری پوست (به عنوان مثال، از دست دادن رطوبت پوست و چین و چروک بیشتر)
  • افزایش خطوط دور کمر
  • آکنه

یائسگی و تیروئید

زنان در دوران یائسگی بیش تر در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید قرار می گیرند.

یائسگی و بیماری تیروئید بهم پیوسته اند. اثرات آنها نه تنها با یکدیگر همپوشانی دارند، بلکه هورمون های تیروئید و استروژن می توانند بر هم تأثیر بگذارند و علائم یکدیگر را تشدید کنند.

منبع : آنچه در مورد یائسگی نمی دانیم 

یائسگی یک نقطه عطف بسیار مهم در زندگی هر زن بالغ است، زیرا نشان دهنده پایان ظرفیت باروری است. اگرچه لازم نیست این مرحله به خودی خود یک مرحله منفی زندگی باشد، اما در برخی موارد با یک سری علائم کاملا آزاردهنده همراه است: خشکی واژن، گرگرفتگی، لرز، تعریق شبانه، افزایش وزن، تحریک پذیری، غمگینی و موارد دیگر. این علائم بالینی می توانند ناتوان کننده شوند، اما عجیب است که 73 درصد از مبتلایان برای درمان آنها به دنبال کمک نیستند.

پرداختن به یائسگی مستلزم شناخت این است که اگر به دنبال کمک مناسب باشید، ممکن است در طول آن زمان بدی نداشته باشید. در سطور زیر رایج ترین شبهات مربوط به این فرآیند بیولوژیکی را حل می کنیم تا به ساده ترین شکل انجام شود. خواندن را متوقف نکنید!

1. یائسگی چیست؟

موسسه سرطان (NCI) قاعدگی را به عنوان زمانی در زندگی یک زن تعریف می کند که تخمدان ها تولید هورمون را متوقف می کنند و دوره های قاعدگی متوقف می شود. علت اصلی گذر از مرحله باروری به ناباروری در پیری تخمدان است، یعنی از بین رفتن تخمک ها با افزایش سن و کاهش کیفیت آنها. یائسگی زمانی طبقه بندی می شود که زن برای 12 ماه متوالی قاعدگی نداشته باشد، نه به دلیل شرایط پزشکی قبلی.

برای درک کامل این اصطلاح، باید به موارد قبل و بعد از آن اشاره کرد:

  • پیش یائسگی (مرحله باروری): دوره باروری است که قبل از یائسگی اتفاق می افتد. به طور معمول، بین سنین 14 تا 45 سالگی با حداکثر باروری در دهه بیست رخ می دهد.
  • قبل از یائسگی: این فرآیند فاصله زمانی حول یائسگی را مشخص می کند و به عنوان گذار یائسگی نیز شناخته می شود. معمولاً در ابتدای قرنطینه ظاهر می شود، اما برخی از زنان ممکن است علائم مرتبط با آن را از سن 35 سالگی به بعد تجربه کنند.
  • یائسگی – این اصطلاح به زمانی اشاره دارد که دوره های قاعدگی برای حداقل یک سال متوقف شده است.
  • پس از یائسگی: این مرحله از زندگی پس از پریود نشدن به مدت 12 ماه یا بیشتر است.

در دوران یائسگی، تولید هورمون‌های زنانه (پروژسترون و استروژن) کاهش می‌یابد، تخمدان‌ها ترشح تخمک را متوقف می‌کنند و قاعدگی متوقف می‌شود. این باعث ایجاد یک سری علائم و نشانه هایی می شود که در بخش های بعدی خواهیم دید.

2. یائسگی از چه سنی شروع می شود؟

گذار یائسگی معمولاً بین 45 تا 55 سالگی شروع می شود، اگرچه میانگین آن 51 سال است. در هر صورت، مطالعات استدلال می کنند که این میانگین بسته به موقعیت جغرافیایی زن و بسیاری از عوامل دیگر می تواند نوسانات قابل توجهی داشته باشد. برای مثال، آنهایی که در کشورهای کم درآمد زندگی می کنند، به طور طبیعی چندین سال زودتر از زنانی که در مناطق شهری پردرآمد زندگی می کنند، یائسگی را شروع می کنند.

3. یائسگی چقدر طول می کشد؟

علائم پیش از یائسگی، فرآیندی که قبل از یائسگی رخ می دهد، به طور متوسط ​​حدود 4 سال طول می کشد . علائم بالینی که مشخصه یائسگی و یائسگی هستند به طور متوسط ​​برای یک دوره 4-5 ساله حفظ می شوند، اگرچه این مقدار نیز بین افراد بسیار نوسان دارد. در مجموع، کل فرآیند معمولاً در عرض 7 تا 9 سال به پایان می رسد، یا یک دهه طول می کشد.

در هر صورت، صحبت در مورد تخمین های دقیق پیچیده است، زیرا تا 1/3 از زنان در این مرحله علائم بیش از 10 سال دارند. بسیار مهم است که هر گونه نگرانی را با متخصص پزشکی خود در میان بگذارید، اما باید روشن شود که وجود علائم بالینی برای مدت طولانی‌تر از حد انتظار کاملاً طبیعی است.

4. شایع ترین علائم یائسگی چیست؟

در لیست زیر، علائم و نشانه های اصلی این فرآیند فیزیولوژیکی را جمع آوری می کنیم:

  • تغییرات در دوره: این یکی از اولین علائم بالینی شروع قاعدگی است. ممکن است پریودهای نامنظم، خونریزی شدید، لکه بینی بین پریودها و دوره هایی که بیشتر از حد انتظار طول بکشد را تجربه کنید.
  • تعریق شبانه: کاهش سطح استروژن و پروژسترون در بدن با تغییراتی در مکانیسم های تنظیم کننده حرارت همراه است که می تواند منجر به افزایش گاه به گاه دما و تعریق شود.
  • گرگرفتگی: گرگرفتگی، احساس گرمای ناگهانی است که در قسمت بالایی بدن رخ می دهد، شدیدترین آن در گردن، سینه و صورت. علت دقیق پیدایش آن مشخص نیست، اما به نظر می رسد به کاهش استروژن در بدن و اختلال در تنظیم ترموستات بدن مربوط باشد.
  • تغییرات واژن: این شامل خشکی در ناحیه تناسلی، ناراحتی در حین مقاربت، کاهش میل جنسی و حتی نیاز غیرمعمول به ادرار کردن است.
  • مشکل در خواب: این علامت به شدت با گرگرفتگی و تعریق شبانه مرتبط است. تا 47 درصد از زنان در دوران یائسگی بی خوابی و سایر مشکلات مرتبط با آن را تجربه می کنند.
  • تغییرات عاطفی: یائسگی می تواند با حالات ذهنی تغییر یافته مانند اضطراب، افسردگی، تحریک پذیری، ترس، بی اعتمادی و غیره همراه باشد. در هر صورت، مشکلات عاطفی معمولاً خیلی جدی نیستند.

داشتن حمایت پزشکی قبل، حین و بعد از یائسگی ضروری است. با کمک مناسب، می توان علائم را هم از نظر شدت و هم از نظر عود کاهش داد و علاوه بر پیشگیری از بیماری های مرتبط، کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

5. آیا امکان بارداری در دوران یائسگی وجود دارد؟

در دوران پیش از یائسگی و روند قبلی، خونریزی قاعدگی همچنان رخ می دهد. تا زمانی که زن به قاعدگی خود ادامه دهد، حتی اگر نامنظم باشد، احتمال باردار شدن وجود دارد. از طرفی با گذشت 12 ماه از قاعدگی، تخمک گذاری به طور کامل متوقف شده و ظرفیت باروری به پایان رسیده است، بنابراین امکان بارداری طبیعی وجود ندارد.

6. آیا بعد از یائسگی امکان خونریزی وجود دارد؟

بله، خونریزی واژینال بعد از یائسگی امکان پذیر است، اما این به این معنی نیست که ظرفیت تولید مثل بازیابی شده است. برخی از شایع ترین علل این رویداد به شرح زیر است:

  • التهاب و باریک شدن حفره واژن (واژینیت آتروفیک).
  • پولیپ دهانه رحم و رحم.
  • هیپرپلازی آندومتر، یعنی تکثیر بیش از حد آندومتر.
  • سرطان دهانه رحم و سایر نئوپلاسم های بدخیم.

به هر حال، خونریزی پس از یائسگی همیشه مستلزم مراجعه به پزشک است. اگرچه لازم نیست علت در همه موارد جدی باشد، اما برای متوقف کردن آن نیاز به نظارت و درمان است.

7. آیا بر پویایی جنسی تأثیر می گذارد؟

یائسگی می تواند به طرق مختلف بر میل جنسی تأثیر بگذارد. کاهش سطح استروژن و پروژسترون با کاهش ظرفیت برانگیختگی همراه است و علاوه بر آن روانکاری واژن را کاهش می دهد. سایر محرک‌ها مانند افزایش وزن، ادراک منفی از تصویر بدن و تغییرات عاطفی نیز تمایلی به فعالیت جنسی ندارند.

همانطور که مطالعات نشان می دهد ، اختلال عملکرد در حوزه جنسی در 70٪ از زنان یائسه وجود دارد . صحبت کردن با یک فرد حرفه ای در مورد این موضوع، چه از نظر روانی یا نه، می تواند کمک زیادی به ایجاد تغییرات در رختخواب با همسرتان کند.

8. آیا بیماری هایی با یائسگی مرتبط هستند؟

یائسگی می تواند با افزایش خطر آسیب شناسی های مختلف همراه باشد. در بین همه آنها موارد زیر را برجسته می کنیم:

  • پوکی استخوان: بین کمبود استروژن پس از یائسگی و کاهش تراکم استخوان رابطه مستقیم وجود دارد. به همین دلیل، زنان تا 4 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.
  • عفونت های دستگاه ادراری: از 50 سالگی عفونت های ادراری مانند سیستیت عود می کنند. خشکی واژن، تغییر در pH آن و ضعیف شدن فلور واژن باعث می شود که باکتری ها و سایر پاتوژن های مضر راحت تر خود را مستقر کنند.
  • بیماری های قلبی عروقی: پس از یائسگی، بدن استروژن کمتری تولید می کند که خطر باریک شدن عروق کرونر را افزایش می دهد. اختلال در متابولیسم لیپید و گلوکز و توزیع مجدد چربی بدن در این زمان نیز از عوامل خطر هستند.

این بدان معنا نیست که یائسگی مترادف با بیماری است. با مراقبت های پزشکی مناسب و تغییر در روال، می توان از این مرحله گذار برای بهبود وضعیت عمومی سلامتی استفاده کرد و برای سال های بیشتر حیاتی ماند.

9. آیا داروهایی برای یائسگی وجود دارد؟

قبل از هر چیز، لازم به تاکید است که در اکثر موارد یائسگی نیازی به درمان دارویی ندارد. اجتناب از ظاهر آن غیرممکن است، اما می توان برای کاهش علائم و جلوگیری از ظهور بیماری های مرتبط، از داروهای خاصی استفاده کرد یا از روش های درمانی استفاده کرد. اولین درمانی که می توان روی میز گذاشت هورمون درمانی است. تجویز استروژن می تواند به کاهش برخی از علائم بالینی مانند گرگرفتگی کمک کند.

هورمون درمانی همچنین از تحلیل استخوان (پوکی استخوان) جلوگیری می کند و خطر شکستگی استخوان را کاهش می دهد، اما متاسفانه خطرات خاصی را نیز به همراه دارد. همانطور که مطالعات حرفه ای نشان می دهد، ارتباط های متعددی بین تجویز استروژن و پروژسترون و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه وجود دارد . خطر ابتلا به سرطان سینه هر چه مدت طولانی تری از هورمون درمانی ترکیبی استفاده شود، بیشتر می شود. به همه این دلایل، لازم است قبل از شروع درمان از این نوع، با پزشک متخصص صحبت کنید.

داروهای ضد افسردگی با دوز پایین ممکن است به کنترل گرگرفتگی در زنانی که به دلایل سلامتی نمی توانند استروژن مصرف کنند (یا از اثرات روانی آن سود می برند) کمک کند. گاباپنتین، کلونیدین و سایر داروها برای پیشگیری/درمان پوکی استخوان نیز می توانند در جلوگیری از عوارض جانبی این رویداد بسیار مفید باشند.

10. آیا می توان در دوران یائسگی زندگی سالمی داشت؟

در دوران یائسگی می توان زندگی سالمی داشت. اولین گام، در همه موارد، مراجعه منظم به متخصص زنان و زایمان برای بحث در مورد علائم، درمان‌های احتمالی و رویکردهایی است که باید دنبال کنید. همچنین اتخاذ یک برنامه روتین همراه با ورزش متوسط ​​(حدود 60 دقیقه بین 3 تا 5 بار در هفته)، مراقبت از کف لگن، کنترل رژیم غذایی و کاهش/حذف مصرف مواد مضر (مانند الکل یا تنباکو) ضروری است.

فراتر از همه چیزهایی که ذکر شد، ما می خواهیم روشن کنیم که یائسگی یک فرآیند کاملا طبیعی است که می تواند به عنوان مرحله دیگری از زندگی تصور شود. با کمک های پزشکی مناسب، می توان از آن برای بهبود سلامتی و استفاده حداکثری از دوران پس از یائسگی استفاده کرد.