درمان شناختی رفتاری (CBT) یک روش گفتار درمانی است که می تواند به شما در مدیریت مشکلات خود با تغییر شیوه تفکر و رفتار کمک کند. این درمان بیشتر برای درمان اضطراب و افسردگی استفاده می شود، اما می تواند برای سایر مشکلات سلامت روحی و جسمی مفید باشد(منبع).

درمان شناختی رفتاری چیست؟

CBT بر این مفهوم استوار است که افکار، احساسات، احساسات و اعمال فیزیکی شما به هم مرتبط هستند و افکار و احساسات منفی می توانند شما را در یک چرخه منفی به دام بیندازند.

هدف CBT این است که به شما کمک کند با تقسیم کردن مشکلات طاقت فرسا خود به بخش های کوچکتر، با آنها به روشی مثبت تری برخورد کنید.

در این درمان به شما نشان داده می شود که چگونه این الگوهای منفی را تغییر دهید تا احساس خود را بهبود بخشید(منبع).

درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی درمان روان‌شناختی است که نشان داده شده است برای طیف وسیعی از مشکلات از جمله افسردگی، اختلالات اضطرابی، مشکلات مصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات زناشویی، اختلالات خوردن و بیماری‌های روانی شدید مؤثر است. مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان می دهد که CBT منجر به بهبود قابل توجهی در عملکرد و کیفیت زندگی می شود. در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که CBT به اندازه سایر اشکال روان درمانی یا داروهای روانپزشکی مؤثرتر است(منبع).

اختلال های قابل درمان با CBT

درمان شناختی رفتاری ابزاری ارزشمند برای درمان و مدیریت طیف گسترده ای از شرایط سلامت روان و چالش های عاطفی است. افراد در هر سنی (از جمله کودکان) می توانند CBT دریافت کنند.

  • افسردگی
  • اضطراب
  • اختلال وسواس اجباری (OCD).
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)
  • فوبیاها
  • اختلالات شخصیت
  • اختلالات خوردن، از جمله پرخوری عصبی، بی اشتهایی
  • اختلال مصرف مواد و اختلال مصرف الکل.
  • هنگامی که CBT با دارو ترکیب شود، در درمان اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی مفید است.

مطالعات نشان داده اند که CBT همچنین در کمک به مدیریت شرایط پزشکی غیر روانی موثر است، از جمله:

CBT می تواند به افراد کمک کند تا از  چالش های روزمره و تغییرات زندگی نیز عبور کنند مانند:

  • مسائل مربوط به رابطه
  • طلاق
  • مشکلات در محل کار
  • غم و اندوه
  • انطباق با یک موقعیت جدید زندگی یا شرایط پزشکی
  • استرس و مشکلات مقابله ای(منبع)

CBT چگونه به ما کمک می کند؟

در طول جلسه، یک متخصص سلامت روان به شما کمک می کند تا افکار و احساسات خود را از نزدیک ببینید. متوجه خواهید شد که افکار شما چگونه بر اعمال شما تأثیر می گذارد. از طریق CBT، می توانید افکار و رفتارهای منفی را بیاموزید و یاد بگیرید که الگوها و عادات فکری سالم تری را اتخاذ کنید.

CBT معمولاً در تعداد محدودی از جلسات انجام می شود. با استفاده از فرمت پرسش و پاسخ، درمانگر به شما کمک می کند دیدگاه متفاوتی به دست آورید. در نتیجه یاد می گیرید که به استرس، درد و موقعیت های سخت بهتر پاسخ دهید.

CBT را می توان به تنهایی یا همراه با دارو و سایر درمان ها استفاده کرد. درمانگر شما درمان شما را بر اساس مسئله ای که به آن می پردازید شخصی می کند(منبع).

تعداد جلسات درمان :

در این درمان معمولاً یک جلسه در هفته یا هر 2 هفته یک بار با یک درمانگر مشاوره خواهید داشت.

دوره درمان معمولا بین 6 تا 20 جلسه طول می کشد و هر جلسه 30 تا 60 دقیقه طول می کشد.

در طول جلسات، شما با درمانگر خود صحبت خواهید کرد تا مشکلات خود را به بخش های جداگانه خود، مانند افکار، احساسات و اعمال فیزیکی خود تقسیم کنید. شما و درمانگرتان این حوزه‌ها را تجزیه و تحلیل خواهید کرد تا در صورت غیرواقعی بودن یا غیر مفید بودن آن‌ها و تأثیری که بر یکدیگر و بر شما دارند، بررسی کنید. سپس درمانگر شما می‌تواند در مورد چگونگی تغییر افکار و رفتارهای غیر مفید به شما کمک کند.

پس از بررسی اینکه چه چیزی می توانید تغییر دهید، درمانگر از شما می خواهد که این تغییرات را در زندگی روزمره خود تمرین کنید و در جلسه بعدی در مورد چگونگی پیشرفت خود صحبت خواهید کرد.

هدف نهایی درمان این است که به شما بیاموزد مهارت هایی را که در طول درمان آموخته اید در زندگی روزمره خود به کار ببرید.

این نوع درمان به شما کمک میکند تا مشکلات خود را مدیریت کنید و مانع از تأثیر منفی آنها بر زندگی شما می شود، که این تغییر پس از پایان دوره درمان نیز پایدار است(منبع)

مشاوره تحصیلی کسی که از درس خوندن پیشمون شده و می خواهد درست انتخاب رشته کنه

درمان شناختی رفتاری افسردگی:

درمان شناختی رفتاری، یا CBT، یک نوع رایج گفتار درمانی است که برای برخی افراد می تواند به خوبی یا بهتر از دارو برای درمان افسردگی موثر باشد. اگر افسردگی شما خفیف یا متوسط باشد، CBT می تواند موثر باشد. همچنین اگر درمانگر شما مهارت بالایی داشته باشد، می تواند به موارد شدیدتر نیز کمک کند. در برخی موارد، اگر CBT را با سایر درمان‌ها مانند داروهای ضد افسردگی یا سایر داروها ترکیب کنید، بیشترین کمک را به شما می‌کند(منبع).

CBTبه شما کمک کند تا الگوهای فکری ناسالم را کشف کنید و نحوه تأثیرگذاری آنها را شناسایی کنید مانند:

  • خلق و خوی شما
  • باورها در مورد خود
  • نگرش کلی شما به زندگی

در طول جلسات شناختی رفتاری  ممکن است به شما “تکالیف” محول شود تا بتوانید در زمان واقعی جایگزینی افکار منفی با افکار مثبت را داشته باشید(منبع)

درمان شناختی رفتاری اضطراب:

هر کس هر از گاهی اضطراب را در درجات مختلف تجربه می کند. اغلب اوقات، اضطراب، ترس یا هراس شدید ناشی از نحوه تفکر ما در مورد یک موقعیت خاص است و نه لزوماً خود موقعیت.

وقتی احساسات و افکار منفی در مورد یک موقعیت دارید، آنها می توانند به مرور زمان بر رفتار شما نسبت به آن موقعیت تأثیر بگذارند.

با گذشت زمان، این رفتارها شروع به تبدیل شدن به الگوهای تکراری می کنند. با استفاده از CBT، می توانید یاد بگیرید که به آن الگوها توجه کنید و فعالانه برای تغییر آنها، همراه با احساسات مرتبط با آنها، تلاش کنید. با توجه به زمان، می توان از بروز این رفتارها در آینده جلوگیری کرد.

اضطراب راه حل سریعی ندارد. درمان های روانشناختی می توانند به شما در کشف علت اصلی اضطراب و اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از آن کنید کمک کنند. یکی از گزینه های درمانی که ثابت شده موثر است، درمان شناختی رفتاری (CBT) است(منبع).

(CBT) یک مداخله خط اول با پشتیبانی تجربی برای اختلالات اضطرابی است. CBT به خانواده ای از تکنیک ها اشاره دارد که برای هدف قرار دادن افکار و رفتارهای ناسازگاری طراحی شده اند که در طول زمان اضطراب را حفظ می کنند(منبع).

درمان افسردگی یا اضطراب چقدر زمان می برد؟

شما باید درمان را بپذیرید و مایل به انجام این کار باشید تا بهترین اثر را در زندگی شما داشته باشد. نمی‌توان به کسی گفت که چه مدت تحت درمان قرار می‌گیرد تا زمانی که پیشرفت واضحی حاصل شود، سپس زمانی که به پایان درمان می‌رسد، مشخص شود(منبع).

منبع : درمان شناختی رفتاری(CBT) چیست؟