درمان اضطراب، بهترین روش های درمان اضطراب خفیف تا شدید

درمان اضطراب ، بهترین روش های درمان اضطراب خفیف تا شدید

بهترین روش برای درمان اضطراب شدید چیست؟ در دنیای امروزی استرس و اضطراب امری پیچیده و اجتناب ناپذیر می باشد و همه ما هنگام مواجه با مسائل مختلف زندگی کم و بیش با اضطراب و استرس رو به رو می شویم، اما با این وجود می توانیم راهکارها و روش هایی را یاد بگیریم که با اضطراب ها و استرس های زندگی مقابله کنیم.

در بسیاری از اوقات استرس های افراد به حدی شدید می باشد که از حد کنترل خارج می شود. در صورت گرفتار شدن به اضطراب و استرس شدید می توانید از متخصصین و روانشناسان کمک بگیرید، مشاوره به شما کمک می کند تا استرس خود را کنترل کنید و بهترین راه و روش درمانی را در میان انبوهی از روش های درمانی اتخاذ کنید.

اضطراب چیست؟

اضطراب یک حالت ذهنی می باشد که با احساساتی مانند نگرانی، ترس و دلشوره همراه است و با حالت های فیزیولوژیک مانند تپش قلب، تعریق، نفس نفس زدن، سرگیجه و غیره مشخص می شود.

اضطراب معمولا دلایل مبهم و نامشخصی دارد، علائم اضطراب شدید عملکرد روزانه را با اختلالاتی رو به رو می کند. زمانی که عامل آزار دهنده مشخص شود به آن استرس می گوییم. روش هایی که برای مقابله با استرس استفاده می شود تا حدودی مشابه با تکنیک های درمانی اضطراب می باشد.

درمان اضطراب

درمان اختلالات اضطرابی به شدت و دلایل وجود اضطراب در فرد بستگی دارد و بسیاری مواقع افراد با استفاده از راهبردهایی با اضطراب مقابله می کنند ولی بعضی اوقات شدت اضطراب به حدی زیاد است که لازم است فرد تحت درمان تخصصی قرار بگیرد و از روش های روانشناسی استفاده کند.

برای بهبود اضطراب می توان از مداخلات روان درمانی مثل درمان های تحلیلی، درمان شناختی- رفتاری و درمان های دارویی استفاده کرد.

درمان تحلیلی اضطراب شدید

در روش های تحلیلی مانند روانکاوی و درمان های پویشی، فرض را بر این قرار می دهند که اضطراب هایی که فرد تجربه می کند، ریشه در تعارضات ناخودآگاهی دارد که در زمان کودکی در او شکل گرفته است، بر اساس نظریات روانکاوی تجارب و روابط اولیه زندگی بر روی شخصیت، احساسات و روابط بعدی فرد اثر می گذارد، در واقع همه ما الگوهایی را برای زندگی داریم که نسبت به آن آگاهی نداریم و به خاطر تجارب اولیه در زمان کودکی در ما شکل گرفته است.

در روش روان تحلیلی احساسات و افکار فرد را تحلیل می کنند و با استفاده از تحلیل آن ها، ریشه مشکلات، احساسات و تعارض هایی که باعث مشکلات امروزه شده است را پیدا کرده و به تدریج آگاهی های لازم را به فرد می دهند.

فرد با بینش و آگاهی پیدا کردن نسبت به ریشه های عمیق استرس و اضطراب خود به تدریج یاد می گیرد تا مشکلات و تعارضات عمیق را حل و فصل کند و مشکلات هیجانی را بهبود بخشد.

مشاوره تحصیلی کسی که از درس خوندن پیشمون شده و می خواهد درست انتخاب رشته کنه

درمان شناختی- رفتاری اضطراب

در روش درمانی شناختی- رفتاری فرض بر این می باشد که افکار ناکارآمد فرد بر روی احساساتی که تجربه می کند و واکنش او به موقعیت ها تاثیر می گذارد، در این روش درمانی افکار روزانه، باور های بنیادی و طرحواره های زیر بنایی ذهن فرد مورد کاوش قرار می گیرد.

درمانگر به مراجع کمک می کند تا با تغییر افکار ناکارآمد و جایگزین کردن آن ها با تفکرات منطقی هیجان ها و رفتارش را تغییر دهد و در مواجهه با شرایط و موقعیت های مختلف بهبود بخشد.

در درمان شناختی- رفتاریِ اضطراب، از روش های متنوعی برای بهبود اضطراب استفاده می شود که در زیر راهبرد هایی را بیان می کنیم.

  • نوشتن افکار روزانه
  • ثبت احساس در هر موقعیت
  • ثبت واکنش ها
  • پیدا کردن افکار منطقی تر در هر موقعیت
  • روش های تصویر سازی ذهنی
  • ثبت سلسله مراتبِ موقعیت های اضطراب زا و مقابله گام به گام با هر موقعیت

علاوه بر این ها برای کاهش تنش در هر موقعیت از راهکارهایی مانند آرام سازی عضلانی، تمرینات تنفسی و تخیل سازی استفاده می شود، به طور کلی در این روش متخصص به فرد کمک می کند تا در هر هفته با انجام دادن تمرین ها، تکالیف افکار، احساسات و افکار را بهبود بخشد و اضطراب و استرس خود را کاهش دهد.

درمان دارویی برای اضطراب شدید

احتمال دارد اضطراب فردی به قدری شدید باشد که قادر نباشد در جلسات روان درمانی شرکت کند و عملکرد روزانه او به طور کلی دچار اختلال شود، در این حالت روانشناس او را به روانپزشک ارجاع می دهد تا برای او داروهای آرام بخش تجویز کند.

این داروها بهتر است کوتاه مدت و برای افزایش آمادگی برای شرکت در جلسات درمانی مورد استفاده قرار گیرد و اگر به صورت بلند مدت استفاده شود فرد به مرور به مصرف بیشتری نیاز پیدا می کند و زمانی که فرد آن دارو ها را قطع کند با عوارضی مانند بی قراری، بی خوابی، عصبانیت و گاهی تشنج مواجه می شود.

در زیر نمونه ای از  داروهایی که آرام بخش و ضد اضطراب می باشند را بیان می کنیم.

بنزودیازپین ها: شامل دارویی مانند آلپرازولام، کلرودیازپوکساید دیازپام، لورازپام

داروهای موثر بر باز جذب سروتونین: سیتالوپرام، فلوکستین، پاروکستین، سرترالین

بتابلوکرها: پروپرانولول، متوپرولل، نادلول، پیندلول، بوسپیرون

درمان اضطراب

گروه درمانی برای اضطراب شدید

گروه درمانی شامل افرادی می شود که می خواهند به شما کمک کنند تا از تجربیات دیگران بهره ببرید و تنها نباشید، به مرور زمان متوجه می شوید که افرادی که شرایط شما را دارند، درک می کنند که چه می گویید و می توانند به شما کمک کنند. زمانی که روابط شما با دیگران تقویت شود دلایل اضطراب خود را خواهید شناخت و می توانید آن ها را برطرف کنید.

راهکارهای کمکی در درمان اضطراب خفیف تا شدید

در بسیاری از مواقع اضطراب در حدی می باشد که می توانید با استفاده از راهکارهای ساده با آن مقابله کنید و می توانید برای یادگیری این روش ها به مراکز مشاوره مراجعه کنید و راهکارهای لازم را فرا بگیرید، برخی از این راهکارها شامل موارد زیر می باشد.

رسیدگی به اضطراب تان را برنامه ریزی و اولویت بندی کنید

خیلی از اوقات حس می کنیم مسئولیت هایمان سنگین است و بیشتر از توان ما می باشد و نمی توانیم از پس آن ها برآییم و همین امر باعث می شود تا اضطراب به سراغمان آید.

برای حل این موضوع باید ابتدا قدم های کوچکتری بردارید و از کارهای ساده تر شروع کنید  و مسائل تان را بر اساس اولویت لیست کنید و برای حل آن به صورت یک به یک برنامه ریزی کرده و سپس آن ها را اجرا کنید.

در صورتی که برنامه ریزی منظمی داشته باشید اعتماد به نفس شما افزایش می یابد و بهتر می توانید به مسائل رسیدگی کنید و حجم بسیاری از استرس را کاهش می یابد.

تکنیک های آرام سازی، درمان اضطراب شدید

برای آرام سازی روش های بسیاری وجود دارد که در موقعیت های تنش زا می توانید از آن ها استفاده کنید از جمله این روش ها می توان به تمرین های تنفسی، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی آرام بخش، یوگا و روش های آرام سازی عضلانی و ریلکسیشن اشاره کرد.

تمرین برای جایگزینی افکار مثبت به جای افکار منفی اضطراب

در بسیاری از اوقات اضطراب و استرس به خاطر افکار منفی در فرد ایجاد می شود و افراد باید نسبت به افکار خود، آگاه باشند و زمانی که دچار استرس زیاد می شوند و افکاری به ذهن شان می رسد آن ها را یادداشت کنند و تلاش کنند تا افکار مثبت تر و منطقی تر را بررسی کرده و جایگزین افکار منفی نمایند.

استفاده از حمایت اطرافیان در برابر اضطراب

سعی کنید با دوستان، خانواده و افرادی که روابط نزدیکی دارید بیشتر وقت بگذارید، می توانید در مورد اضطراب و نگرانی خود با دوستانتان حرف بزنید تا آرام تر شوید، زیرا وقت گذرانی با اطرافیان و داشتن حمایت عاطفی از جانب آن ها باعث می شود تا میزان اضطراب و تنش کاهش یابد.

ورزش و تمرین راهی برای کاهش اضطراب فیزیکی

انجام بسیاری از ورزش ها می تواند بر روحیه شما تاثیر بگذارد، ورزش های روزانه مانند شنا، پیاده روی و ورزش های هوازی تنش های عضلانی شما را کم می کند و تاثیر مثبتی بر روحیه شما دارد و برای این که ورزش ها تاثیر بلندمدتی در شما ایجاد کند لازم است تا برنامه منظم و روزانه ای برای انجام آن ها داشته باشید.

خواب کافی و تغذیه مناسب برای درمان اضطراب شدید

خواب کافی و تغذیه مناسب بسیار مهم می باشد و در صورت نامناسب بودن منجر به اضطراب در فرد می شود. شما باید سعی کنید که خواب خود را تنظیم کنید و از مواد غذایی که سرشار از ویتامین ها می باشد استفاده کنید، مواد غذایی با کافئین زیاد و یا مواد شیرین فرآوری شده می تواند در افزایش استرس تاثیر بسیاری داشته باشد.

زمان هایی را برای استراحت و تفریح بگذارید

حتما زمان هایی را برای فراغت از کار و مسائل روزانه و برای گذراندن اوقات فراغت و استراحت در نظر بگیرید و زمان هایی که دوست دارید به تفریح و سرگرمی هایی که دوست دارید اختصاص دهید. کار و مشغله های زیاد بدون پرداختن به فعالیت های روزانه به مرور زمان بر اخلاقیات شما اثر می گذارد و باعث اضطراب و استرس مزمن می شود.

کلام آخر

همه ما ممکن است در زندگی استرس و اضطراب های بسیاری را تجربه کنیم، در بسیاری از اوقات تاثیر اضطراب ها به حدی می شود که تاثیر نامطلوب بر روی زندگی افراد می گذارد و لازم است از روش های درمانی برای حل آن ها استفاده شود.

در صورتی که اضطراب های خفیف تا متوسط را تجربه می کنید، می توانید با تغییرات کوچکی در سبک زندگی تان این اضطراب را کاهش دهید و استرس و اضطراب را درمان کنید و در صورتی که اضطراب شدیدی دارید و این مسئله بر روی جنبه های مختلف زندگی شما تاثیر نامطلوب گذاشته است، لازم است برای درمان از روانشناس و متخصص کمک بگیرید.

مراکز مشاوره و روانشناسان به صورت حضوری و تلفنی پاسخگوی سوالات و مشکلات شما می باشند.

منبع : درمان اضطراب، بهترین روش های درمان اضطراب خفیف تا شدید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *