سندرم انتخاب رشته چیست؟

اکثر دانش آموزان پس از طی مراحل سخت و طولانی و کسب رتبه های برتر در کنکور سراسری، با چالشی بزرگتر مواجه می شوند. چالشی که منبع مشخصی برای بررسی آن وجود ندارد و من از آن با عنوان “سندرم انتخاب رشته” یاد می کنم.

داوطلب با نزدیک شدن به زمان انتخاب رشته غالبا مجموعه ای از نشانگان از جمله سردرگمی، اضطراب، تشویش ناشی از ناآگاهی، غرق شدن در رویاهای شغلی و گاها عدم واقع بینی را تجربه می کند.

در این شرایط او نیازمند دریافت کمک تخصصی به منظور انتخاب مناسب ترین و کارآمدترین گزینه ی شغلی است.

این گزینه با توجه به ویژگی های فردی و شخصیتی، رغبت ها، توانمندی ها، شرایط محیطی و فرهنگی و بازار کار، از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

بنابراین به هنگام صحبت کردن در خصوص “انتخاب رشته”، نسخه ی کلی قابل استفاده برای همه ی داوطلبان وجود ندارد و بررسی جامع “شرایط منحصر به فرد” هر داوطلب، بهترین گزینه ی انتخابی او را مشخص خواهد کرد.

رشته مشاوره با روانشناسی و گرایش های آن چه تفاوت هایی دارد؟

اگرچه رشته های از جمله مشاوره، روانشناسی و کلیه ی گرایش های آن در مجموعه ی رشته های یاورانه قرار می گیرند، اما بهتر است داوطلبان عزیز قبل از اقدام به انتخاب، اطلاعاتی در خصوص تفاوت های آن ها داشته باشند.

رشته ی مشاوره که در مقطع کارشناسی به صورت محض و در مقطع کارشناسی ارشد با گرایش های خانواده، تحصیلی، شغلی و توانبخشی مشخص می شود، دانش بررسی مسایل روانی نوروتیک است.

به این معنا که دانشجویان در این رشته به بررسی مشکلات روانی سطحی افراد جامعه می پردازند.

این مشکلات طیف وسیعی از مسایل روانی را در بر می گیرد و وجه تمایز آن ها با روان نشاسی بالینی، در آن است که در شاخه ی روانشناسی بالینی اختلالات سایکوتیک و حاد موضوع مطالعه هستند.

علاوه بر بررسی مسایل نوروتیک، موضوع اساسی و مهم پیشگیری از بیماری و ارتقاء سلامت روانی افراد جامعه از طریق آموزش، نیز از دیگر موضوعات مورد مطالعه در رشته ی تحصیلی مشاوره است.

لازم است داوطلبان عزیز از این نکته نیز آگاه شوند که مطالب ذکر شده، تفاوت های اساسی مشاوره با روان شناسی بالینی در طول دوران تحصیل در مقطع کارشناسی را عنوان کرده است.

اما واقعیت های بازار کار بیانگر آن است که در بسیاری از موارد، مشاوران و روانشناسان غالبا فعالیت هایی مشابه انجام می دهند که خود جای بررسی و تحلیل دارد.

مشاوره تحصیلی کسی که از درس خوندن پیشمون شده و می خواهد درست انتخاب رشته کنه

رتبه ام خوب است اما احتمال قبول شدنم در روانشناسی بالینی کم است. چه کنم؟

باتوجه به مطالب بالا، در صورتی که شما داوطلب عزیز با آگاهی نسبتا کامل در خصوص ویژگی های شخصیتی و توانمندی های خود، فعالیت در رشته های یاورانه را برای خود مناسب می دانید اما به دلیل اختلاف رتبه ی اندک، در روانشناسی بالینی امسال پذیرفته نمی شوید، پیشنهاد می کنیم رشته ی مشاوره را انتخاب کنید.

باتوجه به واقعیت بازار کار آینده و امکان شرکت در کنکور کارشناسی ارشد بالینی، انتخاب معقول آن است که زمان یک ساله ی خود را صرف پرداختن مجدد به کنکور نکنید و تحصیل در رشته ی مشاوره در یکی از دانشگاه های معتبر از جمله علامه طباطبایی، خوارزمی یا تهران را از همین امسال آغاز نمایید.